В Ситово откриха паметна плоча за възвръщането на Южна Добруджа на Майка България

Проф. д-р Иван Гаврилов и местни родолюбци са основните дарители

С откриване на паметна плоча в Ситово бе отбелязана 80-годишнината от Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на Майка България. В центъра на добруджанската община, гражданите се събраха да почетат паметта на загиналите за свободата на Добруджа.

Идеята за поставянето на плочата е на проф. Иван Гаврилов и Никола Георгиев и подкрепена от Народно Читалище „Христо Смирненски – 1940 г.”, които са и организатори на събитието заедно с Община Ситово.

Паметната плоча е изградена благодарение на дарителския жест на проф. д-р Иван Гаврилов от София и местните родолюбци – Никола Георгиев, Велко Великов, Муса Мусов, Тодор Плугаров, Деспина Енева, Огнян Енчев, Милен Петрушев и Йовко Йовчев.

Събитието ще остане като един символ на признание и ще напомня за славната история – за загиналите и за признателните ситовци. В селата Ситово, Слатина и Поляна и до днес живеят потомците на хиляди преселници.

На фона на химна на България, химна на Европейския съюз и химна на Добруджа – „О, Добруджански край” бяха издигнати националния флаг, знамената на ЕС и на Община Ситово.

Кметът на общината Сезгин Алиибрям и Никола Георгиев откриха паметната плоча, към която всички присъстващи бяха насочили погледи, след което г-н Алиибрям ги поздрави за осъществената родолюбива идея и напомни, че съединението прави силата и в единството се крие тайната на всеобщия успех.

На тържественото събитие присъстваха народният представител Стоян Мирчев, областният управител Ивелин Статев, зам.-областният управител Илиян Великов, представители на местната власт и политически партии, които поднесоха венци и цветя пред новооткритата паметна плоча.

Снимки от откриването: Галерия