В с. Добротица е открит паметник на загиналите и участниците във войните

 

На 9 октомври 2019 г. в центъра на с.Добротица бе открит паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България добротичани. На патриотичното събитие присъстваха народният представител Александър Сабанов, Радослав Симеонов, гл. експерт „Военни паметници и военно патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната, Петър Бойчев-директор на Историческия музей в Тутракан, Вера Милева от Исторически музей Силистра, Ридван Кязим – председател на Общински съвет-Ситово, Севджан Адем – и.д. кмет на община Ситово, Андриан Адреев – секретар на Община Ситово и граждани от с. Добротица.
Паметникът е изграден по идея на Инициативен комитет с председател Искра Георгиева.
Тържествено освещаване и водосвет отслужи отец Георги, свещенослужител в православната църква „Св.Св.Кирил и Методий“ в селото.
„Днес откриваме паметник на далите живота си за свободата българска жители на с. Добротица – каза в приветствието си към гостите председателят на Инициативния комитет Искра Георгиева. – 17 са героите, чиито имена ще останат в историята и ще се предават от поколение на поколение. Да ги помним и да не забравяме уроците на историята.“
Средствата – 6 100 лева, за издигането на паметника и осъществяването на това патриотично дело са осигурени чрез дарения от фирми и граждани: Красимир Димитров, ЗК „Мир“, Иван Димов, Петър Валентинов, Евгений Георгиев, Димо Мирчев, Адриан Андреев, Велизар Кулев, Николинка Демирова, Марийка Петкова, Димитър Терзиев, Светлин Русев, Марияна Петкова, членовете на Пионерски Клуб „Здравец“ и много други жители и потомци от с.Добротица.
Присъстващите бяха поздравени от народния представител Александър Сабанов и от Радослав Симеонов, който прочете Поздравителен адрес от заместник-министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов и заедно с Искра Георгиева откриха паметника.
Областната комисия „Военни паметници“ в Силистра утвърди предложение до Министерство на отбраната за вписване в националната картотека, в националния и в регионалния регистри на паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България в село Добротица. Взетото решение за село Добротица е на база на придвижена до Комисията документация от Инициативен комитет и след акт на Общински съвет Ситово.
След вписването това ще е петият поред в община Ситово военен паметник – досегашните са в общинския център, както и в селата Попина и Гарван.

Снимки от откриването: http://www.old.sitovo.bg/?post_type=lsvrgallery&p=3435&preview=true