Откриване на паметника в с. Добротица

В с. Добротица е открит паметник на загиналите и участниците във войните

 

На 9 октомври 2019 г. в центъра на с.Добротица бе открит паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България добротичани. На патриотичното събитие присъстваха народният представител Александър Сабанов, Радослав Симеонов, гл. експерт „Военни паметници и военно патриотично възпитание“ в Министерство на отбраната, Петър Бойчев-директор на Историческия музей в Тутракан, Вера Милева от Исторически музей Силистра, Ридван Кязим – председател на Общински съвет-Ситово, Севджан Адем – и.д. кмет на община Ситово, Андриан Адреев – секретар на Община Ситово и граждани от с. Добротица.
Паметникът е изграден по идея на Инициативен комитет с председател Искра Георгиева.
Тържествено освещаване и водосвет отслужи отец Георги, свещенослужител в православната църква „Св.Св.Кирил и Методий“ в селото.
„Днес откриваме паметник на далите живота си за свободата българска жители на с. Добротица – каза в приветствието си към гостите председателят на Инициативния комитет Искра Георгиева. – 17 са героите, чиито имена ще останат в историята и ще се предават от поколение на поколение. Да ги помним и да не забравяме уроците на историята.“
Средствата – 6 100 лева, за издигането на паметника и осъществяването на това патриотично дело са осигурени чрез дарения от фирми и граждани: Красимир Димитров, ЗК „Мир“, Иван Димов, Петър Валентинов, Евгений Георгиев, Димо Мирчев, Адриан Андреев, Велизар Кулев, Николинка Демирова, Марийка Петкова, Димитър Терзиев, Светлин Русев, Марияна Петкова, членовете на Пионерски Клуб „Здравец“ и много други жители и потомци от с.Добротица.
Присъстващите бяха поздравени от народния представител Александър Сабанов и от Радослав Симеонов, който прочете Поздравителен адрес от заместник-министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов и заедно с Искра Георгиева откриха паметника.
Областната комисия „Военни паметници“ в Силистра утвърди предложение до Министерство на отбраната за вписване в националната картотека, в националния и в регионалния регистри на паметник на загиналите и на участници във войните за обединението на България в село Добротица. Взетото решение за село Добротица е на база на придвижена до Комисията документация от Инициативен комитет и след акт на Общински съвет Ситово.
След вписването това ще е петият поред в община Ситово военен паметник – досегашните са в общинския център, както и в селата Попина и Гарван.

Снимки от откриването: http://www.old.sitovo.bg/?post_type=lsvrgallery&p=3435&preview=true

Първа сесия на Общински съвет Ситово

Първо заседание на Общински съвет – Ситово

 

Първото заседание на Общински съвет – Ситово свикано със заповед на областния управител се проведе на 8 ноември 2019 г. То е свикано със заповед на областния управител и открито от неговия заместник Илиян Великов.
Председателят на Общинската избирателна комисия в Ситово адв. Ирена Русчева обяви резултатите от местните избори в общината.
„Мога да се поздравя с факта, че в нашата Общинска избирателна комисия нямаше депозирани жалби – посочи тя. – Изборите преминаха изцяло в пълно съответствие със закона. Нямаше балотаж, което за мен е показателно, че волята на избирателите е била в една правилна посока.“ Кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям и кметовете на кметства положиха клетва, подписаха Клетвен лист и получиха от адв. Русчева Удостоверения за избора. „Уважаеми общински съветници, госпожи и господа кметове, възможно най-бързо създайте мостове помежду си. С достатъчно уважение и с навременно общуване решавайте общинските дела, за да оправдаете думите от положената клетва“ – пожела на всички зам.-областния управител Илиян Великов като предостави думата на най-възрастния общински съветник – Станчо Арсов, да води деловата част на заседанието. Проведен бе таен вот за избор на председател на Общинския съвет. Две бяха предложените кандидатури – на Ридван Кязим от ДПС и на Димитър Маринчев от БСП. С 8 срещу 5 гласа – за „пръв сред равни“, бе избран Ридван Кязим, за който председателството е трети мандат. „Първо искам да благодаря на колегите, които дадоха своето доверие аз да продължа да бъда председател на Общински съвет Ситово в мандат 2019-2023 – сподели в словото си след избора Ридван Кязим. – Мисля, че ще продължим да работим за благото на нашите избиратели, които дадоха своето доверие, за да работим за община Ситово“. Той ги запозна и със съдържанието на писмото от Националното сдружение на общините в Република България до новоизбраните съветници и кметове в община Ситово. „Избрани сме от нашите съграждани да работим в полза на тях, да решаваме задачи, които ще бъдат тежки, които ще бъдат реализирани само с решение на Общинския съвет, с взаимност, с труд, който ще полагаме в тези 4 години, за да решим неотложни и сложни задачи“ – заяви кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям.

Снимки от сесията: http://www.old.sitovo.bg/?post_type=lsvrgallery&p=3399&preview=true